Snus ger skydd mot magsår

Snus verkar ge ett effektivt skydd mot magsår. Rökning är däremot inte att rekommendera om man vill slippa magsår. Det här är ett av de överraskande resultaten av ett forskningsprojekt vid sjukhuset i Kalix.
Tusen friska vuxna från Haparanda och Kalix har undersökts med gastroskop i jakt på mag- och tarmsjukdomar. Enligt forskarna så hade rökare mer magsår än förväntat medan det var tvärtom bland snusarna. Bland 100 snusare hittades inte en enda med magsår. Och forskarna misstänker nu att det basiska snuset gör att den bakterie som orsakar magsår inte trivs. Sjuka utan symptom Ett annat överraskande resultat är att forskarna hittade många personer som faktiskt var sjuka, utan att de själva hade en aning om det. De hade helt enkelt inga besvär. 42 personer hittades med magsår eller med inflammation i matstrupen. I två fall var det cancer och i ett fall förstadium till cancer. Bristen på symptom oroar forskningsledaren, Lars Agréus vid Karolinska Institutet. Mycket pekar nämligen på att just inflammation kan ge cellförändringar - som är ett förstadium till cancer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".