Webben ska rädda kulturarv

Många fornlämningar och andra kulturmiljöer riskerar att skadas vid avverkning och markberedning. Med bättre kunskap ökar chansen att de kan sparas för framtiden. Nu finns ett nytt webbaserat hjälpmedel som ska ge landets skogsägare den nödvändiga kunskapen för att skydda och vårda skogens kulturarv.

I första hand vänder sig verktyget ”Skogens kulturarv” till skogsägare, deras rådgivare och de entreprenörer som ska utföra arbetet i skogen. Andra som är intresserade av fornminnen och kulturlämningar i skogen ska också kunna hitta matnyttig information.

I Skogens kulturarv finns beskrivningar och illustrationer av olika kulturlämningar och kulturmiljöer, filmsekvenser, checklistor för skoglig planering och skötselråd för olika skogliga åtgärder och miljötyper.

Hjälpmedlet har tagits fram gemensamt av Skogforsk, Riksantikvarieämbetet, Skogsstyrelsen och LRF Skogsägarna. Som en del av samarbetet har också Skogsstyrelsens internetbaserade sökverktyg ”Skogens pärlor” kompletterats med data om fasta fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar.

På Riksantikvarieämbetets webbplats finns ett motsvarande verktyg, kallat Fornsök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".