Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Olga Persson , Alla kvinnors hus , Stockholm

Våldtagna söker hjälp i storstäder

Många landsortskvinnor vänder sig till kvinnojourer i större städer efter en våldtäkt. De vågar inte berätta för någon på sin egen ort att de blivit våldtagna. Den sociala pressen i en liten stad är stor och kvinnorna är rädda för att börja kallas horor efter våldtäkten, något som händer.

Därför vänder sig många våldtagna kvinnor till Stockholm och Alla kvinnors hus, som är sveriges första oberoende kvinnojour.

Det berättar Olga Persson, som arbetar i Alla kvinnors hus i Team för våldtagna kvinnor i Stockholm.

- Jag får ofta mejl och telefonsamtal från tjejer ute i landet som är utsatta för den här pressen. Först har de gått igenom en traumatisk händelse och sen vågar de knappt berätta! Dom har det mycket svårt, men kan ringa till oss på Alla kvinnors hus, säger Olga Persson.

Kvinnojouren i Luleå säger också att våldtagna kvinnor ute i länet ofta ringer till Luleå först.

- Från exempelvis Pajala ringer de alltid först till oss eller någon annan utanför orten. De är rädda för att någon kan känna dem hemma, säger en person på kvinnojouren i Luleå.

Olga Persson , Alla kvinnors hus i Stockholm ,säger att det händer lika många våldtäkter i stad som på landsorten, räknat på invånare.

- Den vanligaste våldtäkten sker inomhus bland någon i närheten, en ny kille eller bekantskap eller en relation som har varit länge. Och inte som många tror ute i mörker, säger Olga Persson.

Förra året polisanmälde 74 kvinnor i Norrbotten att

de hade våldtagits. I hela landet var det 5 000 anmälningar. Ändå tror man på BRÅ, Brottsförebyggande rådet att endast två av tio drabbade kvinnor anmäler.

Genomsnittsåldern på de som anmäler är 20 år.

I Norrbotten finns nu 11 kvinnojourer att vända sig till. Andra kontaktar polisen eller vårdcentralen.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".