Klart för snabbtåg Kiruna - Umeå

Det blir snabbtåg mellan Kiruna - Luleå - Umeå till hösten, en dubbeltur varje dag med start i september. Länstrafiken har gjort en överenskommelse som går ut på att Rikstrafiken går in och finansierar.
Klart är också att det blir franska Connex som ska köra snabbtågen med en dubbeltur varje dag. - Nu gäller det att förbereda trafikstart och den frågeställning som är aktuell just nu är vilken typ av tågmaterial det blir, säger Leif Hjalmarsson, ordförande Länstrafiken i Norrbotten AB. Starten för det nya snabbtåget är planerad till september men kan skjutas en månad beroende på om Connex, som vann upphandlingen har fått tag på det rätta tåget som kan trafikera linjen. - Vi vill ha vassare tåg med högre komfort som gör det extra bekvämt och snabbt att åka Kiruna - Luleå, säger Hjalmarsson. Restiderna kommer alltså att förkortas avsevärt och betydelsen för kirunaborna att kunna ta sig snabbt till kusten med bland annat sjukhus och universitet är stor. Snabbtåg mellan Kiruna - Luleå Umeå är ju något som bland annat Lars Törnman stridit länge för.
Staffan Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".