Flygstrid i Pajala

En ändring i tidtabellen för flyglinjen Pajala - Luleå - Stockholm upprör kommunalrådet Bengt Niska i Pajala. Niska hävdar att ändringen som gjordes den 17 februari, gör att särskilt näringslivet i Pajala drabbas hårt.
Ändringen medför enligt Niska inte bara att resorna blir tusentals kronor dyrare utan dessutom förkortas den tid som kan tillbringas på den ort man åker till. Enligt Niska är det mycket viktigt för affärsresenärerna att kunna tillbringa en heldag på den ort man åker till, oavsett om det är Pajala eller Stockholm. - Det är en fråga om överlevnad för näringslivet i Pajala, säger Bengt Niska. Såväl etableringen av Pajala flygplats som upphandlingen av trafiken på linjen Pajala - Luleå - Stockholm var en regionalpolitisk satsning enligt Bengt Niska. En satsning som skulle möjliggöra för näringslivet i Pajala att leva vidare. Brev till Rikstrafiken Nu hävdar Bengt Niska tillsammans med flygplatschefen Jukka Niskala i ett argt brev till Rikstrafiken att de förändringar som operatören European gjorde i tidtabellen gör att flera företagare på orten inte har möjlighet att nyttja flyglinjen längre. De kräver dessutom att tidtabellen ändras tillbaka omgående. Flyplatschefen Jukka Niskala har frågat European om varför de gjort ändringen, men enligt Bengt Niska har svaret inte varit tillfredställande.
Staffan Anderssson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".