Farliga tjänstebilar i Piteå kommun

Bromsar som slutat fungera. Bakhjul som låst sig så att bilen inte går styra. Det är en del av de problem som personalen inom Piteå kommun fått uppleva med sina tjänstebilar. Hemtjänstpersonal i Hortlax, utanför Piteå, dömer ut Renault Megane som vinterbil.
Hemtjänstens berättelser om hur Renault Megane bilarna uppförts sig i vissa väderlag vintertid vittnar om allvarliga olyckstillbud som hade kunnat gå illa. Flera har varit med om att snö packats i hjulhusen och det har lett till att bromsarna fryst ihop och bakhjulen låst sig. Men trots att flera olyckstillbud rapporterats in till arbetsmiljöansvariga har inga direkta åtgärder vidtagits och bilarna är fortfarande i drift. ”Slå på hjulhusen med slägga” Under vintern 2001 rapporterades minst 5 olyckstillbud in om bilen. Ulf Holmgren, ansvarig för arbetsmiljön inom kommunens socialförvaltning, vill tona ner problemen: - Vi hade vissa indikationer på problem med bilen under första vintern. Vi tog då kontaktat med leverantören och fick rådet att man skulle slå på hjulhusen med en slägga när bromstrummorna fryser. Vi gick då ut med den informationen till våra arbetsledare. Sen dess har klagomålen på bilarna blivit färre och det tolkar jag som att problemen har avklingat, säger Ulf Holmgren. Men hemtjänstpersonalen som SR Norrbotten pratat med säger att man fortfarande har problem med Renault Megane bilarna. - Man ska inte behöva slå på en ny bil. Den ska fungerar trots att det är vinter, säger hemtjänstpersonal i Hortlax. Fler kommuner har haft problem Piteå kommun är inte ensam om att ha haft problem med just den här bilmodellen. Även Arvidsjaur kommun, Pajala kommun och Arjeplog kommun har upplevt liknande problem med Renault Megane bilar. Men ingen kommun i Norrbotten har leasat så många bilar av modellen som just Piteå som totalt har cirka 100 Renault Megane bilar i drift inom kommunen. Över hälften används av hemtjänsten. Nonchalant bemötande På Forslunds Bil i Piteå, som är den bilfirma som leverat bilarna till kommun, säger man att problemen beror på att bilmodellen har bromstrummor istället för bromsskivor. Men samtidigt påpekar försäljningschefen Staffan Hellgren att det bara är hemtjänsten som klagat. Hemtjänsten å sin sida tycker att bilfriman bemött dem med nonchalans. - Jag tror att de har tyckt att dessa kvinnor..., säger hemtjänstpersonal i Hortlax. Nytt bilmärke upphandlat Nu har Piteå kommun leasingavtal för Renault Megane bilarna börjat att löpa ut och kommunen kommer inte att ta ut några nya Renault bilar. Istället har kommunen valt att teckna ett nytt avtal med ett annat bilmärke. Klagomålen på bilarna har påverkat beslutet, säger Jan Karlsson på kommunens inköpsavdelning. Men enligt honom har inte vidden av problemen med bilarna kommit fram till inköpsavdelningens kännedom förrän nu. Med facit i hand var Renault Megane bilarna inte ett bra val för det ändamålet som de används till. Hemtjänstens personal kör ofta på mindre vägar ute i byarna, i alla väderleker och ofta kortare sträckor. Renault Megane bilar kommer att finnas kvar inom Piteå kommuns verksamhet fram till 2005 när alla leasingavtal för bilmodellen gått ut.
Reporter Jeanette Öhgren
Research Lasse Lindkvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".