Nytt flygbränsle kan intressera hela världen

Ett företag som är intresserat av att etablera sig i Arvidsjaur, har nu lyckats ta fram en prodult som kan komma att intressera hela det internationella flyget. Det är en helt ny typ av flygbränsle, ett miljövänligare sådant, som tillverkas av skogsavfall.
Redan om fem år kan ett miljöanpassat flygbränsle kan börja säljas. Jetbränslet ska tillverkas av biomassa, alltså restprodukter från bland annat skogsindustrin. Den stora fördelen med det nya bränslet inte bidrar till växthuseffekten. Det är företaget Oroboros som gjort försök och lyckats ta fram bränslet i laboraorieförsök. Oroboros är ett företag som specialiserat sig på att ta fram och tillverka miljövänliga bränslen, har som ambition att etablera sig i Norrbotten. Det är den stora tillgången på råvara som gör att företaget visat intresse bland annat för att etablera sig i Arvidsjaur. Miljöskatterna måste sänkas För att etableringen ska bli verklighet måste skattesatserna för miljöbränslen ändras. Idag är skatterna för höga för att miljöbränslet ska kunna konkurera ut dagens bränslen. Men enligt företaget Oroboros, håller nu skatterna för miljöbränslen att ses över och troligen kommer de att sänkas, vilket skulle öppna för en framtida tillverkning av miljöbränslen i Norrbotten. Joakim Häggström på Oroboros säger att i Arvidsjaurregionen finns det stor tillgång på skoliga restproduketer av dåplig kvalitet, till exempel bark, som är billigt i inköp eftersom det inte är så eftertraktat för annan vidareförädling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".