Politiska ungdomsförbund lockar fler

De flesta politiska partier och deras ungdomsförbund får allt fler medlemmar. Det gäller till exempel socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Norrbotten
Länets SSU distrikt har ökat sitt medlemsantal från omkring 1 300 år 2001 till 1 900 hittills i år. Ombudsman Lenitha Karlsson tror det beror på att fler unga anser att det går att påverka politiken. Många ser också SSU som ett stabilt alternativ till grupper som exempelvis Attac. Medelåldern i SSU är 16 år och många unga engagerar sig alltmer i internationella frågor, något som förbundet också tar upp, till exempel EMU och gränsöverskridande sexhandel. Fler ungdomsförbund ökar Även folkpartiets Liberal ungdom i Norrbotten har ökat och ordföranden David Gotthold tror att det beror på att det varit valår och att ungdomar blivit mer engagerade. Förbundet har också varit mycket ute i skolor. När det gällder dom politiska partierna på riksplanet så ökade antalet medlemmar i fjol hos socialdemokraterna, folkpartiet, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet, medan centerpartiet gick bakåt och moderaterna stod stilla.
Niklas Jälén, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".