Katastrofsamarbete i Barentsområdet.

Just nu planeras ett omfattande räddningsamarbete mellan Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Det handlar om att samordna räddningstjänsten inför stora olyckor och i vår startar projektet på allvar.
Det är ett treårigt projekt med en finasiering på ca 6 miljoner kronor och i maj går det verkliga startskottet för det här. Erik Jakobsson ansvarig för civilt försvar och räddningstjänst på Länsstyrelsen tycker att projektet har ett viktigt syfte. - Det är ju att vi ska skapa förutsättningar för både snabbare och effektivare räddningsinsatser när vi har anledning att bistå varandra över nationsgränserna vid större olyckor, säger han. Det är alltifrån något mindre olyckor till stora katastrofer som avses enligt Erik Jakobsson, till exempel brott i några av länets stora dammar, större bränder eller kärntekniska olyckor. Då handlar det om att samordna resurserna och i tre delprojekt med utbildning, räddningsövningar och juridisk översyn ska man försöka hitta effektiva sätt för det. Nyanställd projektledare är en före detta norsk militär Kennet Burhol. Hans första uppgift blir att arrangera en stor startkonferens i Luleå i maj och han tror att hans bakgrund som militär i både FN och Nato tjänst kan komma till nytta. - Även om det är en militär del som jag har erfarenhet av tidigare och det här är en civil så är det på många sätt samma sak, så jag ser det som en jättestor utmaning, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".