Militär testverksamhet en möjlighet för länet

Landshövdingarna i Norrbotten och Västerbotten vill göra norra delen av Sverige känd som en testregion med en rad nya inslag, som till exempel utbildning mot ökad terrorism.
Landshövdingarna i Norrbotten och Västerbotten begär en utredning om utökad militär testverksamhet. I samband med att regeringens utredare för biltestverksamheten, Karl Johan Korsås, senare i mars lägger fram sitt förslag om vidareutveckling av biltesverksamheten, har landshövdingarna i Norrbotten och Västerbotten försett honom med material om ytterligare en rad testområden som är möjliga att utveckla, särskilt det militära. Där ingår också detta med att träna beredskap mot terrorhot. - Det här är ett område där vi har mycket att erbjuda och då kan man också koppla in det här med terrorhoten i det hela. Även där är det viktigt att vi kan marknadsföra oss, säger Norrbottens landshövding Kari Marklund. I veckan begärde landshövdingarna att försvarsministern ska tillsätta en utredare för just det militära området. Tanken är att andra länder ska kunna komma till länet för att öva. Det är viktigt att ha med regeringen på noterna anser Kari Marklund. - När det rör den militära verksamheten är det väldigt viktigt att regeringen har sagt att den är villig att vara med och stödja verksamheten. Det har att göra med Sveriges neutralitets- och säkerhetspolitik, säger Kari Marklund. Möjligheterna att utveckla testverksamheten i länet är nu väl dokumenterad. Men det viktigaste är att föra ut det hela anser landshövdingen. - Det som är nytt i sammanhanget är inte att vi har en massa saker, utan att vi måste tala om att vi har det och skapa ett varumärke helt enkelt, säger Kari Marklund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".