Finland tog över forskning från Kiruna

Rovaniemi i Finland satsar stort på ett köldforskningscenter för bilindustrin. Projektet i Rovaniemi är i princip identiskt med det projekt som Kiruna försökte få regeringen att satsa på för några år sedan, men allt föll på att den svenska regeringen sa nej.
Enligt Kirunas kommunalråd Lars Törnman var det framför allt dåvarande näringsminister Björn Rosengren som låg bakom att regeringen sa nej till satsningen i Kiruna. Med stöd från EU och i samarbete med ett italienskt forskningslaboratorium i EU:s regi var tanken att det nya köldforskningscentret i Kiruna skulle bli ett stort köldlaboratorium för tester av bland annat mobiltelefoner och kläder. Men framför allt skulle laboratoriet användas för tester för bilindustrin. Men den svenska regeringen ansåg inte att projektet skulle bli lönsamt och sa nej till finansiering. Det var vid ett besök i Rovaniemi nyligen, som Lars Törnman upptäckte att det nu byggs för fullt där i stället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".