Tre skolor i Kalix hotas av nedläggning

Tre byaskolor i Kalix läggs ner redan i höst och de kommande två åren väntar ytterligare nedläggningar. Det föreslår på måndagen den grupp som har haft uppgiften att se över framtida skolbesparingar.
Kalix har i dag 16 skolor och det har kommunen inte råd med, säger Britt Johansson, miljöpartist och ordförande i barn- grundskolenämnden. Fram till läsåret 2009/2010 kommer elevantalet i Kalix kommun att minska med mer än 500 elever, från 2 102 elever till 1 559 elever. Flera steg att tas Det förslag som lagts fram idag bygger på två steg. Det första genomförs redan i höst om barn- och grundskolenämnden och fullmäktige säger ja. Och de byaskolor som då föreslås läggas ner är Björkfors, Båtskärsnäs och Karlsborgsverken: tre byaskolor med sammanlagt omkring 100 elever. Nio anställda på skolorna sägs upp och eleverna ska bussas till skolorna i Sangis och Risön. Två andra byaskolor kommer att läggas ner 2005 om elevantalet inte ökar kraftigt - det handlar om Morjärv och Vitvattnet. Men det räcker inte enligt skolstrukturutredningsgruppen, för det är inte bara i byarna som elevantalet minskar - det gör det också i centrala Kalix. Oklart hur många som varslas Där finns idag fyra skolor som enligt gruppen ska bli tre. Vilken av skolorna som läggs ner hoppas Britt Johansson ha klart för sig till hösten. Hur mycket personal som kommer att varslas i det andra steget kan Britt Johansson inte säga idag. I skolutredningsgruppen har tre politiker suttit - Britt Johansson, Ingvar Jonsson också han miljöpartist samt socialdemokraten Håkan Nyman. I en kommentar säger Håkan Nyman till Norrbottensnytt at han är överaskad över förslaget som nu lagts fram och att han inte står bakom slutsatserna. Innan han kan tänka sig att peka ut vissa skolor som ska läggas ner, vill han ha en ordentlig diskussion med sitt egna socialdemokratiska parti och med Kalixborna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".