Ryska samer utan flygförbindelser

Lovosero-distriktet på Kolahalvön där många ryska samer bor har stora problem med kommunikationerna och därmed livsmedelsförsörjningen. I en hel vecka har innevånarna varit helt utan flyg på grund av obetalda skulder.
Nu har det problemet tillfälligt lösts men flyglinjerna är olönsamma och risken för fler stopp är stor, enligt vår reporter Natalja Chesnokova. ”Det här problemet kan komma tillbaka för det är ett av de äldsta problemen i Lovozerodistriktet som är Kolahalvöns fattigaste område”, säger hon. Inställda flyg i en vecka Nyligen kunde inevånarna i distriktet inte flyga på en helt vecka till och från mindre orter på grund av att flygbolaget stoppat alla sina flygningar vilket innebar konsekvenser för innevånarna. ”Det betyder att folk som bor på mindre orter inte kan få mat, konsumsitonsvsaror och alla andra saker som de behöver”, säger hon. Länet skyldigt Moskva pengar Anledningen till det här är att administrationen i Lovozero hade skulder till det flygbolag i Murmansk som sköter trafiken. 750 000 rubel var skulden men distriktet kunde bara betala 500.000. Men flygbolaget vägrade återuppta flygningarna innan hela skulden var reglerad. Då reste chefen för Lovozerodistriktet till Murmansk och lyckades förhandla fram resten ur länsbudgeten vilket fick till föjld att flygbolaget i tisdags började flyga igen med två turer per dag. Olönsam flygtrafik Men frågan är alltså hur länge. Flygningarna är olönsamma och distriktet måste hela tiden gå in med mellanskillnaden. Alternativet till flyg är antingen snöskoter eller traktor det tar 12 respektive 24 timmar till vissa byar och är också riskfyllt på grund av väder och mörker. På grund av allt detta har folk i Lovosero nu börjat fundera på gamla transportmetoder berättar hon. ”Med renrajd som det var före och efter andra världskriget. Det här är ett problem som måste lösas eftersom det skapar många problem”, säger hon.
Natalja Chesnokova i Murmansk och Leif Nyberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".