Ett av 20 hus FAB vill köpa.

LKAB köper bostäder i Kiruna

En stor fastighetsaffär är på gång i Kiruna. Det är LKAB:s botadsbolag FAB som jobbar med att köpa drygt 100 lägenheter av ett privat bostadsföretag. Anledningen är att husen kommer påverkas av gruvdriften i framtiden.

Längs med järnvägen i Kiruna ligger 20 hus som SJ byggde en gång i tiden. Det är mest röda träbyggnader och sammanlagt över 100 lägenheter. Det är de här som LKAB:s bostadsbolag FAB nu håller på att värdera och bestiktiga, utvändigt och invändigt.

Husen beräknas drabbas av sprickor från gruvan om sisådär 20 år. Och det är enligt FAB:s vd Lennart Thelin orsaken till att gruvföretaget vill köpa dem.

- Det är naturligtvis en stor fördel om man gör skada på sitt eget hus, jämfört med om man skulle göra skada på någon annans, säger han.

De diskussioner som nu förs med ägaren Petterssons fastigheter handlar om att FAB ska köpa upp hela Petterssons bostadsbestånd. Om affären går i lås har FAB sammanlagt 1 500 lägenheter i Kiruna.

Den finns ytterligare en orsak till köpet, enligt Lennart Thelin. Och det är att det behövs bostäder till folk som ska jobba på LKAB. Genom köpet får LKAB första tjing på lediga lägenheter.

- Vi räknar med att komma åt tio lägenheter per år, säger Lennart Thelin.

Det är inte ens ett halvår sen FAB gjorde klart med en annan stor affär i Kiruna. Då köptes hela det gamla jägarskoleområdet med 50 byggander, mest kontorslokaler.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".