1 av 2
Mathias Carlsson, Ungdomsamordnare Luleå kommun
2 av 2
Sofia Jonsson som fått hjälp från PeKA

Ungdomspengar kvar

I Luleå kommun finns så kallade PeKA-pengar avsatta till projekt, av ungdomar för ungdomar. Men från förra årets budget gick bara ungefär en tredjedel åt. I år har antalet intresserade ungdomar ökat, men Mathias Carlsson, ungdomssamordnare på kommunen, tycker att fler unga borde ta chansen att arrangera något de tänkt på och vill göra.

Det är fritidsförvaltningen i Luleå kommun som står bakom PeKA - Pengar till Kreativa Arrangemang som vänder sig till unga mellan 13 och 18 år.

Projektet startade 2007 och förutom pengar så kan ungdomarna få stöd och hjälp med planering kring ett projekt. Det kan vara allt från EPA-traktorträff, kulturkvällar till disco.

Kravet för att kunna få hjälp är att det är unga som själva arrangerar någonting, och att det ska vända sig till andra unga. Men det finns inga strikta regler om vilka projekt pengarna kan användas till, utan Mathias Carlsson uppmanar ungdomar med ideér att höra av sig för att diskutera hur man kan göra.

18-åriga Sofia Jonsson i Brändön utanför Luleå, har tillsammans med sina kompisar fått hjälp att ordna en träff för unga på landsbygden. En föreläsare är inbjuden för att berätta om att leva som ung på landsbygden. Ungdomar från omkringliggande byar är inbjudna och bjuds på mat, och Sofia hoppas att träffen ska leda till att det händer mer för unga på landsbygden, att fler ska ordna arrangemang och aktiviteter.

Möjligheten att söka pengar och hjälp från PeKA fick hon höra talas om av en bybo, och först trodde hon att det skulle vara svårt att få hjälp, men stödet från PeKA har gjort att träffen kommer att kunna genomföras.

-Man tänker att det ska vara så krångligt att få pengar via kommunen, men det är inte alls svårt att arrangera någonting, det gick mycket smidigare än vad jag trodde, säger Sofia Jonsson

Det har gått trögt i starten att få ut information och att få unga att söka pengarna, och från förra årets budget gick bara en tredjedel år, men Mathias Carlsson säger att intresset ökar stadigt.

Anna Widén SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista