Contortatall klarar lagring bra

Contorta som lagras en längre tid håller god kvalitet. Det visar ett lagringsförsök som skogsbolaget SCA och SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, genomförde i somras.

Försöket är banbrytande. Någon liknande studie har aldrig gjorts i Sverige, och Maria Jonsson, doktor vid SLU:s institution för skogens produkter är positiv.

- Det finns gott om studier i gran och tall, men nu visar det sig att det går lika bra att lagra contortastockar, säger hon.

- Det är viktigt att veta eftersom industrin, kommer att börja såga mer och mer av contortan ju mer den skogen växer upp. Och då måste man kunna lagra den, säger forskaren Maria Jonsson.

Efter tio veckors lagring på en stor timmerplan visade sig contortavirket ha bra kvalitet. Försöket visar att bevattning effektivt skyddar stockarna mot blånad, uttorkning och sprickbildning, vare sig stockarna har barken kvar eller inte. Cortortan jämfördes med gran och den sprack mindre än gran.

Contortan kommer från Kanada och planterades in i Sverige för drygt 30 år sedan. Finns mestadels i Norrland, och utgör cirka tre procent av Sveriges skogar.

Den har drabbats av mycket kritik på 1980-talet då den angreps av svampen Gremeniella abietina.

Trädet heter Pinus contorta på latin och kallas även för contortatall.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista