Vintertest av lok på förslag

Vintertestning av bland annat lok kan bli en stor framtida näring i Norrbotten.Det finns idag ett konkret förslag från ett testföretag, som går ut på att Inlandsbanan skulle lämpa sig för köld- och snötester av lok och vagnar. På Näringsdepartementet anses förslaget som mycket intressant.
Sverige är nu på gång att köpa in tåg och vagnar för 3,7 miljarder kronor. Dessa fordon tillverkas i betydligt varmare klimat än vi har i Sverige. Det har också visat sig, bland annat i vinter, att när kylan och snön kommer så kommer även problemen, då tågen inte klarar klimatet. Därför vill Mats Ola Salström, vd på Lappland Cartest, att regeringen ska ställa krav vid upphandlingen att tågen är testade i kallt klimat. Lappland Cartest är ett helägt dotterbolag till Daimler Chrysler-koncernen. ”Kräv vintertestade lok och vagnar” Daimler Chrysler, som idag omsätter dubbelt så mycket som den svenska statsbudgeten, tillverkar inte bara bilar. Inom koncernen finns det även tillverkning av bland annat tåg, och det är just det som skulle kunna testas bland annat efter Inlandsbanan, menar Mats Ola Salström. - Skulle regeringen ställa krav på att tågen var vintertestade, är jag säker på att vårt företag skulle kunna tänka sig att testa tågen här uppe. I till exempel Arvidsjaur finns alla förutsättningar, järnväg, reparationslokaler, garage och förråd, säger Mats Ola Sahlström. Mats Ola Sahlström har lämnat ett konkret förslag till Näringsdepartementet om testning av tåg i Norrbotten. På näringsdepartementet anser man förslaget med tåg, men även flygtestning, som mycket intressant. Förslaget kommer att finnas med i den slutrapport, om hur Norrbotten ska utvecklas som testregion, som ska lämnas till regeringen senare i vår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".