LKAB i Malmberget.

Flera skalv i Malmberget

Under fyra dagar i rad har Malmbergsborna drabbats av skalv i LKAB:s gruva. Det största skalvet skedde strax före klockan elva på fredagskvällen och uppmättes till 1,8 på den lokala skalan, enligt LKAB. Orsaken antas vara den ökade produktionen i gruvan och frostsprängningar när smältvattnet fryser.

Skalven har skett under onsdag, torsdag, fredag och lördag i förra veckan. Och har inträffat i tre olika områden under jord, Virimalmen, Partaområdet och Alliansen, där hängväggarna har blockat upp. Orsaken anses vara den senaste tidens ökade produktion och att smältvatten rinner ner i sprickor och fryser på, som skapar frostsprängningar.

Det jobbas på en långsiktig plan för att försöka minska skalven. LKAB är ålagda av miljödomstolen att komma med en sådan plan inom fem år.

– Framför allt har vi börjat titta på ett system för att bättre kunna tolka vad vi gör när det inträffar skalv. Det gäller även att hitta system som visar vad som är sambandet mellan brytning och seismiska händelser, säger Christina Dahnér chef för bergmekanik på LKAB.

Nu görs jämförelser med andra gruvor i världen för att hitta sambanden mellan produktionen och seismiska händelser, för att om möjligt minska skalven i framtiden.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista