Romernas nationaldag

På tisdagen är det romernas nationaldag för världens cirka 20 miljoner romer. En av Norrbottens ganska få romer är Berit Kallander från Malmberget. För henne betyder nationaldagen samhörighet med sitt folk. ”Vi får en dag som vi kan kalla för vår nationaldag och det är att man blivit respekterad och accepterad i samhället”.

Romernas nationaldag firas till minne av den första internationella romska kongressen som hölls i London den 8 april 1971. Då fick romerna också en egen flagga som är grön och blå med ett rött hjul i mitten.

Språket romani är sedan år 2000 ett av Sveriges fem officiella minoritetsspråk. Uppskattningsvis finns cirka 20 000 romer i Sverige och antalet romer i Norrbotten är mycket lågt. Och i år är det första gången som romernas nationaldag firas i Norrbotten.

Maten har en central plats och Berit Kallander skulle äta en söt russinkaka som heter saviako och som huvudrätt.

- Kåldolmar, zigenska kåldolmar och det är med paprika och vitlök. Sedan hade jag nog ätit en rödbetssoppa också, berättar hon.

Berith Kallander tycker att romernas situation har förändrats till det bättre de senaste åren.

- Romerna, enligt mig i alla fall, får det bättre och bättre, blir mer respekterade och blir mer upptagna i samhället, säger hon.

Hur har förhållandena förbättrats?

- Man ser inte ner på folkgruppen lika mycket som tidigare. Det är tack vare att folk blir mer upplysta, säger hon.

 

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".