IT-företag berättar inte om personalbehov

Bristen på IT-personal i Sverige är stor, och just nu behöver företagen anställa runt 60 personer bara i Luleå. En bidragande orsak är att företagen själva är dåliga på att berätta om sina behov.

Johan E Bengtsson, är ordförande IT-branschrådet i Luleå.

– Företagen rekryterar många men det är inte alltid de sökande ser någon annons. Företagen är duktig på att rekrytera genom kontakter.

IT-företagen rekryterar för det mesta genom informella kontakter vilket gör att behovet av kompetent personal inte framgår till ungdomar som ska utbilda sig. Det kan göra att det är färre som söker sig till IT-utbildningarna.

– På sikt ser det bekymmersamt ut, för vi får ut för få utbildade inom IT, säger Johan E Bengtsson, ordförande för IT-branschrådet i Luleå.

Peter Parnes jobbar på Googles kontor i Luleå och han menar att de inte sätter ut annonser så ofta för att behovet av arbetskraft finns hela tiden.

– För oss är det viktigt att vi rekryterar hela tiden där vi inte går ut och gör enstaka rekryteringar. Vi fokuserar nu på de som inte har fått sin examen men även de som nyss gått ut skolan, säger Peter Parnes.

Ida Björnstad, SR Norrbotten
ida.bjornstad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".