Pajala kan få storflygplats

Pajala-Kanarieöarna tur och retur. Det kan bli verklighet inom ett halvår om Pajala kommun får igenom en ansökan hos regeringen om att bli internationell flygplats. I första hand ansöker kommunen om att bli ett så kallat gränsövergångsställe, men siktar på att bli en internationell tullflygplats inom kort.

– Vi påtalar vilken gynnsam utveckling som förväntas inom gruvindustrin och den samverkan vi har kring besöks- och upplevelseindustrin i Östra Norrbotten och med finska Lappland, förklarar projektledaren för Pajala flygplats, Jan Tornberg.

– Vi vill kunna ta emot plan från olika destinationer i världen och inte bara de som tillhör Schengenområdet i Europa, fortsätter han. I norra Finland har tillkomsten av en storflygplats ökat turismen markant.

I första hand nu söker Pajala kommun rent formellt att först bli ett gränsövergångsställe. Sedan begär kommunen att få bli tullflygplats och därmed direkt kunna ta emot passagerare som flyger direkt dit från alla världens hörn, utan att behöva tulla någon annan stans.

Om Pajala klassas som tullflygplats kommer passpolis och tullpersonal att arbeta där.

Pajala flygplats har i dag en landningsbana med måtten 2 300 x 45 meter, en taxibana med 23 meters bredd och en uppställningsplats som rymmer tre vanligen förekommande versioner av charterplan samtidigt.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".