Hård kritik mot försäljning av äldreboenden i Boden

Kritiken är hård från oppositionen i Boden om fullmäktigebeslutet som nu klubbats igenom om att sälja kommunens alla äldreboenden till Sveafastigheter.

De 100 miljoner som kommunägda bostadsbolaget Bodenbo nu tjänar på försäljningen är ingen långsiktigt bra affär, varken för kommunen eller medborgarna anser socialdemokraternas gruppledare, Torbjörn Lidberg.

– Vi tycker det är en väldigt dålig affär, säger Torbjörn Lidberg.

– När man skriver 25-åriga kontrakt binder man ju upp sig på långa tider och då har man ju inga möjligheter att komma ur de här boendena, säger Torbjörn Lidberg, och fortsätter med att peka på problemet i framtiden om kommunen till exempel vill ändra hyresnivån eller om man kommer hamna i läget att kommunen skulle behöva minska antalet äldreplatser.

– Det betyder ju för det första att man blir ju hänvisad till de här äldreboendena i tjugofem års tid. Så långa kontrakt är det inte normalt att man skriver. Det finns ingen kommun som har gjort sådana här affärer, säger han.

Bodensbos vd, Björn Lindgren säger att i avtalet på åtminstone ett av boendena, Midgården, har man möjlighet att minska platserna efter 12 år, räcker inte det?

– Det är ju bara ett boende. Du ska veta det är nio boenden man säljer. Alla andra boenden kommer man ut ur på 25 år, svarar Torbjörn Lidberg.

Som gruppledare för socialdemokraterna i Bodens kommunfullmäktige anser han också att det är en tydlig politisk omorientering som skett när det gäller liknande affärer efter den styrande alliansen av moderatna, centern, folkpartiet, vänsterpartiet, miljöpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti.

– Alliansen nu som styr Boden de har sålt värden nu för närmare en halv miljard för att hålla igång. Och vi är ändå ingen rik kommun, avslutar han.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista