Hundratals operationer ställs in

Om Vårdförbundets nyss lagda konfliktvarsel blir verklighet kommer alla planerade operationer på Norrlands universitetssjukhus i Umeå att ställas in. Och det här innebär att även patienter från Norrbotten kommer att drabbas. Det förklarar Ann-Christin Sundberg, chef för den specialiserade sjukvården inom Västerbottens läns landsting.

- Det betyder i princip att vi bara kan bedriva akut verksamhet. I huvudsak alla planerade operationer måste ställas in, säger Ann-Christin Sundberg och nästan pustar lite i telefon där hon springer mellan olika planeringsmöten för att reda ut vad som ska bli konsekvenserna och vilka dispenser som måste begäras.

De planerade operationer som bedrivs inom regionsjukvården i Norrland kan ofta vara operationer som patienterna väntat på under lång tid. Omfattningen av varslet är till och med så stor för sjukhuset att hon som verksamhetsområdetschef bedömer att sjukhuset,  med de undantag som Vårdförbundet gjort, inte ens skulle kunna klara ett akut operationsläge under semsesterstiljeperiod. Alla operationssköterskor är nämligen uttagna i konflikt. Undantaget är tre personer per arbetspass på sjukhusets stora operationscentrum och även de akuta operationerna på thoraxavdelningen.

Från Norrbottens läns landsting är det lite svårt att få fram exakta siffror på hur många patienter som beräknas beröras. Men i dagsläget handlar det om lite drygt 200 norrbottningar som varje månad skickas ner till Umeå för operationer eller lite mer omfattande behandling och som skrivs in på sjukhuset.

Om mindre än två veckor, måndagen den 21 april klockan 12, kommer varslet att träda i kraft om inte parterna, arbetsgivarna och fackförbundet, kommit överens om ett nytt löneavtal innan dess.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".