Roland Holmgren.

"De struntar i Malmberget"

Malmbergets socialdemokratiska förening vill att LKAB köper upp bostäder även i Malmberget och känner sig orättvist behandlade av gruvbolaget.

I måndags rapporterade Sveriges Radio Norrbotten att LKAB:s fastighetsbolag FAB är på gång att köpa 100 lägenheter i Kiruna som beräknas få sprickor om tjugo år av gruvbrytningen.

- Jag blir upprörd. I Malmberget görs det ingenting, här har man boende som har ett staket nära rasområdet. Ansvaret borde tas att först lösa bekymret med Malmberget, säger Roland Holmgren ordförande i Malmbergets socialdemokratiska förening.

Landshövding Per-Ola Eriksson ska se över situationen för Malmbergets samhälle på uppdrag från Malmfältsgruppen som leds av näringsdepartementet.

Men Malmberget först och Kiruna sedan tycker malmbergsborna eftersom Kiruna beräknas påverkas av gruvbrytningen först om 20 år. S-föreningen i Malmberget har skrivit till näringsdepartementet och begärt att hela samhället ska lösas in av LKAB och staten.

- Det måste bli en total inlösen av samhället på sikt och det borde börjas ganska omgående, säger Roland Holmgren.

Hur tycker du att situationen är i Malmberget?

- Boendemiljön är inte det den borde vara, med tanke på den sista veckan och alla seismiska rörelser i berget. Det har varit fyra-fem stycken i förra veckan. Kort sagt så borde inte en människa ha den boendemiljön. Nu går man fram och köper fastigheter som inte är aktuella för gruvbrytningen förrän om 20 år.

- Men Malmberget struntar man i, det är upprörande, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista