1 av 2
Statsministrarna Jens Stoltenberg (Norge), Anders Fogh Rasmussen (Danmark), Fredrik Reinfeldt, Matti Vanhannen (Finland) och Geir H Haarde (Island).
2 av 2

Riksgränsen-deklarationen klar

I Riksgränsen avslutades vid lunchtid på onsdagen det första nordiska globaliseringsforumet. Och de fem nordiska statsministrarna har under två dagar tagit fram den så kallade Riksgränsen-deklarationen. Den innehåller överenskommelser om vad de nordiska länderna ska göra tillsammans för att klara av globaliseringen, energiförsörjning och klimatförändringar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) berättade om vad han tycker är det viktigaste i deklarationen.

– Vi markerar en vilja att samla oss i klimatfrågan och har ett tätt utbyte i förhoppningarna att vi ska få ett internationellt avtal på plats nästa höst.

– Vår vilja är att fortsätta ett globaliseringsforum som kommer att diskutera vad vi är bra på, men även vad vi är mindre bra på. Och hur kan respektive land utvecklas och bli bättre på det som vi gemensamt är dåliga på; att utrikesfödda kan komma in och integreras i våra samhällen och vår arbetsmarknad.

– På vilka områden kan vi se gränsöverskridande nytta med att samordna våra resurser? Här har nämnts olika forskningsinsatser men det kan också finnas andra exempel, säger Reinfeldt.

Under två dagar har de fem nordiska statsministrarna, 100 delegater, som är politiker, forskare och näringslivschefer, och 40 journalister varit på plats i ett soligt Riksgränsen. Här har det pratats globalisering, samarbete mellan de nordiska länderna och klimat.

I Riksgränsen-deklarationen är de fem statsministrarna eniga om att de nordiska länderna tillsammans ska vara drivande för att få fram ett internationellt klimatavtal till 2009.

Deklarationen handlar också om att riva olika gräns- och handelshinder mellan länderna. Det är något som Finlands statsminister Matti Vanhannen tror speciellt skulle stärka företag i Norrbotten och norra Finland eftersom man redan i dag har mycket företagande över gränsen.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".