Pensionärer kräver att få jobb

Medlemmarna i Pensionärernas riksorganisation, PRO, i Gällivare ska anmäla sig som arbetssökande vid arbetsförmedlingen, i protest mot den ekonomiska försämringen av pensionerna.

Sten Törgren är ordförande i pensionärernas samorganisation i Gällivare och en av dem som kommer att ställa sig arbetsmarknadens förfogande.

– Det här är ett krav som har kommit upp bland pensionärerna och i våra medlemsföreningar. Och vi far för att försöka registrera oss som arbetssökande, säger han.

Pensionärerna vill ha minst 1 000 kronor mer i månaden i statlig grundpension som kompensation för kostnadsökningar och de skattelättnader som löntagarna har fått.

Margareta Larsson sekreterare i pensionärernas samorganisation tycker den här sortens protest är rätt väg att gå.

– Det tycker jag absolut att det är och jag tycker det är viktigt att vi går till arbetsförmedlingen och anmäler oss som arbetslösa. Det är så många som har en så dålig pension och att av denna lilla pension betala bortåt 500 - 600 kronor mer i månaden i skatt än en löntagare. Det är inte för att missunna löntagarna sitt skatteavdrag men vi tycker att vi också måste leva. Och vi har stått tillbaka med pensionerna i flera år. Jag kommer att gå ut och jobba om jag får ett jobb, säger Margareta Larsson

PRO i Gällivare har 2 700 medlemmar och Sten Törgren hoppas att så många som möjligt kommer att anmäla sig arbetslösa vid arbetsförmedlingen den 10 april.

– Det som är viktigt är att kanske få uppmärksamhet på att det är så här mycket som pensionärerna har halkat efter på kort tid, avslutar han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista