1 av 2
2 av 2
Bild från rånet av Shell i Boden kl 23.02 den 16 mars.

Rånen i Boden ett rop på hjälp

”Det var nog ett rop på hjälp.” Det sa den 24-årige man som på torsdagen åtalades för rånen mot Lindhs gotthus och bensinmacken Shell. Hans 20-årige medhjälpare dömdes till ett års fängelse för medhjälp till rån.

Det var i mitten av mars som de två rånen ägde rum. Den 24-årige mannen mindes bara korta sekvenser och var kraftigt påverkad av hasch, tabletter och alkohol vid de båda rånen. Pengarna han kom över brändes på krogen och taxiresor.

Vid rånet mot Shell hotade 24-åringen kassörskan med en startpistol. Pistolen kunde inte avfyras men var snarlig en riktig revolver. Han beskrev hur han var i mycket psykiskt dåligt skick och talade om att ”allt slog slint” efter ett långt missbruk av lugnande mediciner och alkohol.

24-åringens psykiska hälsa har sedan han häktades för cirka tre veckor sedan försämrats ytterligare och han vårdas nu på rättspsyk i Öjebyn.

Nu ska mannen utredas om kontraktsvård, en skärskild form av skyddstillsyn där den dömde får behandling i stället för fängelsevård, därefter fortsätter huvudförhandlingen. Åklagare Folke Ailinpieti yrkade på fängelse i minst två år.

Den 20-årige man som körde bilen åt 24-åringen samt hjälpe till med att gömma vapnet dömdes till fängelse i ett år.

20-åringen hävdade hela tiden att han försökt att avstyra rånet och att han blev pressad av sin kamrat att vara med på rånet. Åklagare Folke Ailinpieti menade dock att mannen haft en betydligt mer aktiv del av planeringen och att om hade inte 20-åringen ordnat fram en bil hade förmodligen rånet aldrig blivit av.

Hans försvarare vädjade om att rätten skulle ta hänsyn till hans klients låga ålder, men så blev det alltså inte. Han dömdes alltså till ett års fängelse.  

Eleonor Norgren, SR Norrbotten

David Zimmer, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista