Pensionärer söker jobb

Pensionärerna i Gällivare protesterar mot låga pensioner och uteblivna skattelättnader, genom att gå till arbetsförmedlingen för att registrera sig som arbetssökande.

Ett sjuttiotal pensionärer kom och är beredda att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande. Det var kö fram till arbetsförmedlingens handläggare som delade ut ansökningsblanketter för jobb inom hemtjänsten, som behöver arbetskraft.

- Jag tycker att pensionärer i hela Sverige skulle ställa upp, så vi ska ut och söka jobb, säger Margareta Larsson sekreterare i pensionärernas samorganisation i Gällivare.

Pensionärerna vill ha minst 1 000 kronor mer i månaden i statlig grundpension som kompensation för kostnadsökningar och de skattelättnader som löntagarna har fått.

Arbetsförmedlingen var väl förberedd. På plats fanns bemanningsföretaget Adecco som söker folk och behöver just arbetstagare som kan jobba några timmar varje dag.

Hemtjänsten söker folk och tar gärna emot pensionärer. Alla som ville kunde registrera sig som arbetssökande

- Jag klarar inte av alla mina naturliga utgifter som jag har i livet, maten, kläder, skor, bostäder, allt detta. Min ekonomi håller på att slås sönder, säger Bror Wennström, ordförande i PRO Gällivare.

Anita Axelsson gick också till arbetsförmedlingen för att söka jobb.

- Jag har varit pensionär i snart tre år och jag klarar mig inte på min pension, så nu ska jag börja arbeta.

Gunbritt Lundgren tycker att pensionärerna ska gå samman i hela Sverige och demonstrera mot försämringarna.

- Förr i världen gjorde man sådant här, man satte till stora demonstrationer och jag tror det är ett sätt att nå ut till allmänheten. För det är inte bara vi här i Gällivare kommun, hela Sveriges pensionärer är i uppror för att vi får betala mer i skatt än alla andra som går och jobbar, säger hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista