Håkan Östlund

Norrlandsflyg flyttar från Gällivare

Delar av verksamheten vid helikopterföretaget Norrlandsflyg i Gällivare flyttar till Göteborg. Det är det tekniska underhållet av helikoptrarna, där sju anställda berörs, som flyttas redan till sommaren.

Gällivares geografiska läge, långt borta från platserna där flygbolaget har sin största flygverksamhet, är inte längre försvarbart. Det säger Fredrik Skanselid ny VD för Norrlandsflyg.

- Vi har svårt med logistiken när det gäller reservdelar, både att få upp dem hit till Gällivare och sedan få ut dem i landet med kort varsel. Det antal det berör idag är sju personer på tekniska avdelningen, säger han.

En av dem som berörs är Håkan Östlund som arbetat vid Norrlandsflyg sedan 1985 som flygmekaniker.

- En epok går i graven kan man väl säga. Det är som jag säger till mina kollegor, det är inte det att man blir arbetslös som känns jobbigast. Utan det är att Norrlandsflyg flyttar från Gällivare, det är det som känns jobbigast och det tror jag alla håller med mig om, säger han.

I januari i år fick Norrlandsflyg nya ägare som då lovade att verksamheten skulle stanna kvar i Gällivare. Företaget grundades av Knut Hedström 1961, har i dag cirka 110 anställda på sex olika orter i landet, varav 35 jobbar i Gällivare. Flygbolaget jobbar i huvudsak med ambulansflyg och sjöräddning över hela Sverige.

Enligt Fredrik Skanselid kommer den administrativa verksamheten som utgör huvudkontoret att vara kvar, men han ger inga garantier.

- Man kan aldrig lämna några garantier så vi får väl se hur länge vi kan få det att fungera och motivera att ligga i en ytterkant av hela vårt geografiska operationsområde, säger han.

Hela Norrbottens ambulansflyg har sin bas i Gällivare. Men eftersom avtalet med landstinget går ut den sista november i år så kan bara Fredrik Skanselid hoppas på ett förnyat avtal.

- I vår strategi ligger Gällivare kvar som en ambulansbas oavsett och sedan har vi ju idag vårt huvudkontor och vår ekonomiadministration här uppe, säger Fredrik Skanselid.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".