Mycket snö kan ge lägre elpriser

Den ovanligt stora snömängden i länet kan innebära lägre elpriser. Snömängden gör att SMHI spår en ovanligt stor vårflod, och vårfloden är en av de faktorer som påverkar hur mycket vi betalar för vår el.

Enligt SMHI kan vårfloden komma att bli stor i hela Norrland. Anledningen är den ovanligt stora mängden med snö, framför allt i inlandet. Vårfloden i sin tur påverkar elpriserna.

- En stor vårflod påverkar elpriserna så att de sjunker. Ur ett konsumentperspektiv är en stor vårflod positivt. Det säger Per Thorin, privatmarknadschef på Vattenfall.

Även temperatur, nederbörd och priset på utsläppsrätter är faktorer som påverkar elpriserna.

Per Thorin är privatmarknadschef på Vattenfall och han menar att det är svårt att ha någon prognos för hur elpriset kommer att se ut under våren eftersom att väder och nederbörd inte går att förutse, men han konstaterar att vårfloden kommer att påverka. En stor vårflod kommer antingen att pressa ner priserna eller hålla priset från att stiga, i alla fall under en kortare period.

- Det är priserna för en vecka och en eller ett par månader framåt som påverkas av en kraftig vårflod, säger han.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista