SCA:s hygge på Storön. Foto: Björn Mildh/Naturskyddsföreningen.

Opinion mot skogsavverkning på Storön

Naturskyddsföreningen och boende kring sjön Storavan anmäler skogsbolaget SCA för brister i naturhänsyn. Nära 400 namn finns på en protestlista mot en skogsavverkning som SCA har gjort på Storön i Storavan.

Det var i februari i år som SCA avslutade sin avverkning på 100 hektar på Storön i sjön Storavan i Arjeplogs kommun. SCA hade köpt en rotpost i Arjeplogs allmänning.

Men några personer som besökte ön, däribland Tommy Olsson, Arvidsjaur som är uppvuxen vid sjön, och en representant från Naturskyddsföreningen, Björn Mildh, Piteå, konstaterade efter att ha sett avverkningen att flera naturhänsyn hade åsidosatts.

- Det finns snart ingen skog kvar där, för oss som bor i trakterna är det en katastrof det som sker. Konsekvenserna slår hårt mot de som bor i området, även mot turismen och djurlivet där. Exempelvis har det inte lämnat tillräckligt med skog runt tjäderspelsplatser. De har inte heller lämnat kvar så kallde naturvärdesträd, säger Tommy Olsson, som företräder de boende runt sjön.

- När ortsbefolkningen, som själva avverkar i mindre omfattning, uttalar sig så tycker man att de bör lyssna på oss.

Tommy Olsson ger däremot högt betyg till statliga skogsbolaget Sveaskog som har lämnat sin del av skogen på Storön orörd. Detta av hänsyn till naturvärden och opinionen.

Nu går kritikerna till FSC med protesterna. Det är ett skogscertifieringsorgan som även SCA tillhör och som kollar att miljömål efterlevs. På SCA säger presschef Pär Altan att företaget inväntar och ger kommentarer efter en eventuell prövning hos FSC.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".