Hemvärnet kan försvinna

Hemvärnet riskerar att försvinna från länet. I en perspektivstudie från försvarsmakten om hur försvaret ska se ut i framtiden finns förslag på att koncentrera hemvärnet till större orter och minska hemvärnsstyrkan kraftigt.

Sune Ullestad informationschef Rikshemvärnsavdelningen vid försvarsmaktens Högkvarter är orolig över det som föreslås i perspektivstudien.  

- Vi är oroade för framtiden i ett längre perspektiv, det har att göra med personalförsörjning och var vi i landet vi ska finnas. Idag är vi mer än 30 000,  perspektivstudien pratar om att halvera styrkan. Det riskerar att innebära att vi inte kommer att finnas på de platser som inte är större städer. Säger han.

-Pespektivstudien är en studie om hur försvarsmakten ska se ut i Sverige om 15-20 år, men med tanke på hur försvarsmaktens ekonomi ser ut och kraven från politiker så kan det vara så att Perspektivstudien kommit närmare i tid och det har gjort många inom hemvärnet oroliga för framtiden. Säger Sune Ullestad informationschef Rikshemvärnsavdelningen vid försvarsmaktens Högkvarter

Försvarsberedningen kommer att lämna sin rapport med förslag på hur försvaret i Sverige ska se ut i framtiden senast den 13 Juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista