Seminarium för privata skogsägare

Hushållningssällskapet stod som arrangör när ett seminarium som gick ut på att öka lönsamheten för de privata skogsägarna hölls i Kalix.

Inbjudna förutom skogsägarna var alla storskogsbolagen som berättade om vilka råd och tjänster man kan erbjuda till alla privata skogsägare som i Norrbotten är mellan 20 000 och 25 000 i antal och äger 1,3 miljoner hektar skog.

Det är brist på skogsråvara i länet nu när vidareförädlingen är större än någonsin och därför importeras cirka 50 procent av råvaran från både utlandet och grannlän, Ryssland kommer att införa tull på produkter vilket gör att priserna på importerade råvaror kommer att skjuta i höjden och det ser Jan-Olof Puranen på Hushållningssällskapet som positivt för privata små skogsägare.

Det har aldrig funnits så många råvaruinköpare i Norrbotten cirka 75 stycken vilket också visar att alla bolagen behöver mer råvara och det tillsammans med ökade importkostnader ökar möjligheterna för alla privata skogsägare att få mer betalt för sin skog.

 

Lasse Lundbäck SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".