Bidrag snart slut

De bidrag som finns att söka hos länsstyrelsen för att sätta in energieffektiva fönster är snart slut. Detta trots att ansökningstiden löper ut sista december i år.

Allt fler norrbottningar väljer att sätta in energieffektiva fönster i sina hus och sedan 1 januari i år har det varit möjligt att söka bidrag för detta hos länsstyrelsen. Redan i dagsläget ligger fyrtiotvå ansökningar hos Länsstyrelsen men stödet räcker endast till cirka tjugo. Varken Boverket eller länsstyrelsen tror att mer pengar kommer att skjutas till, vilket ytterst är en fråga för regeringen.
Genom att byta till energieffektiva fönster får man som husägare ett bättre inomhusklimat med minskade energiförluster och på sikt blir det även en ekonomisk vinst. Stödet för att byta fönster är högst 10 000 kronor eller 30 procent av de kostnader som överstiger 10 000 kronor.

Ulf Zakrisson är energi- och klimatrådgivare på Norrbottens energikontor och han anser att det sänder ut fel signaler till dem som vill bidra till en minskad energiförbrukning genom att byta till energieffektiva fönster.

– Jag tycker att det är synd om det inte skjuts till mer pengar. Finns det inga pengar att söka kan det vara så att de människor som är i valet och kvalet låter bli att byta.

Ellika Nilsson SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".