Sture Bryggman, skolchef i Luleå. Foto: Jon Hedström.

Hård kritik mot sparförslag i förskolan

Många är kritiska till sparförslaget mot förskolan i Luleå. Sture Bryggman, skolchef i Luleå, har lämnat ett förslag om att 20 miljoner kronor ska sparas, och missnöjet är stort inte minst bland förskolelärare och föräldrar.

20 miljoner ska sparas på förskolorna i Luleå enligt det besparingsförslag som skolchefen Sture Bryggman lagt fram. Det innebär 100 000 kronor per avdelning och år eller 6000 kronor per barn.

Madelene Bäckenäs är förskolelärare på Stadsöns förskola och mycket kritiskt till förslaget som kan komma att ge större barngrupper och mindre planeringstid för personalen.

Enligt Sture Bryggman är sannolikheten stor att barngrupperna kommer att öka med en till två barn vilket skulle innebära att Madelene Bäckenäs barngrupp skulle bli mellan tjugo och tjugoen barn med tre förskolelärare.

-det är högt tempo och hög ljudnivå, och det mesta sker kollektivt eftersom grupperna redan nu är stora, säger Madelene Bäckenäs.

Beslutet fattas om besparingarna kommer att fattas i slutet av maj barn- och utbildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".