Kjell-Åke Johansson.

Brist på bostäder i Gällivare

Bristen på arbetskraft i Gällivare är stor och förväntas bli ännu större de närmaste åren. Jobben finns i kommunen men bostäder saknas. Ett problem som kräver både lång- och kortsiktiga lösningar för att få arbetskraft till kommunen.

Kjell-Åke Johansson VD i näringslivsbolaget Expandum i Gällivare är väl medveten om problematiken.

- Om vi ska locka hit ytterligare folk så är det ett problem, det finns inte nog mycket boende. Det är en utmaning som vi också måste jobba med parallellt med att vi tar hit folk. Det kommer att byggas, men det tar tid innan boendet är på plats, säger han.

På juldagen anordnades en rekryteringsträff för hemvändare och deras familjer. Där knöts ett flertal kontakter mellan arbetsgivare och arbetstagare. Nu planeras för nästa steg i att nå arbetskraften genom olika annonskampanjer. Men problemet med bostäder kvarstår.

- Vi får försöka vara kreativa utifrån det vi har i dag, det går inte att trolla och få fram nya bostäder till i morgon. Det måste vi tillsammans med kommunledningen jobba vidare med och försöka, ja jag har inte svaret på hur vi kan lösa det här på kort sikt. Hittills har det gått bra och de flesta har nog hittat en lösning, menar Kjell-Åke Johansson.

Ett sätt att skaffa bostad är för en del att åka runt och helt enkelt lägga lappar i brevlådan hos villaägare med en förfrågan om det finns intresse att sälja fastigheten, allt för att väcka säljintresset.

Kjell-Åke Johansson anser att trots bostadsbristen måste arbetskraft värvas till Gällivare.

- Alternativet är att inte jobba alls med att försöka rekrytera folk, att inte marknadsföra Gällivare som en ort där det finns jobb. Det är tyvärr en sämre lösning, att inte jobba med frågorna. Vi måste försöka få hit folk och klara rekryteringen på kort sikt. Boendet är utmaningen, där måste vi hjälpas åt allihop att försöka hitta kreativa lösningar, säger han.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista