1 av 2
2 av 2

Minskade utsläpp från bilar i länet

De bensin- och dieselbilar som registrerades i Norrbotten under 2007 släpper i genomsnitt ut 181 gram koldioxid per kilometer. Det är en minskning med 4,0 procent jämfört med föregående år.

Bilarna i Övertorneå hade lägst utsläpp, medan Haparanda låg högst. Det framgår av ett index över nya bilars klimatpåverkan, som i dag presenteras av Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket.

Med utsläpp av 181 gram koldioxid per kilometer, motsvarande 7,2 liter bränsle per 100 kilometer, hamnar Norrbotten på plats 17 (plats 16 år 2006) i en jämförelse mellan Sveriges 21 län. På första plats, med lägst utsläpp, hamnar bilköparna på Gotland, medan de nya bilarna i Jämtland och Stockholms län släpper ut allra mest. I genomsnitt släpper de nya bensin- och dieselbilarna i Sverige ut 181 gram.

Om alla bilköpare valde den snålaste bensindrivna modellen inom samma storleksklass, med fortsatt höga säkerhetskrav, skulle utsläppen minska med omkring 20 procent. Går man ned en storleksklass kan utsläppen minska med 30 procent.

En dieselbil släpper ut 18 procent mindre koldioxid än motsvarande bensinbil, men kan ha högre utsläpp av andra hälsopåverkande ämnen.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista