1 av 2
Fem och en halv meter snö har det kommit i Arvidsjaur fram till den 14 april. Det innebär snörekord i Arvidsjaur med stora kostnade för kommunen. Foto: Kent Norberg
2 av 2
Storgatan Arvidsjaur den 14 april 2008. Foto: Kent Norberg.

Mycket snö hotar vägstandarden

Det rikliga snöandet kan bli en miljonsmäll för länets kommuner. På flera håll är budgeten rejält överskriden och nu är de satsningar som finns planerade för att höja kommunernas vägstandard hotade.

Att det är ovanligt mycket snö runt om i länet har knappast undgått någon. Det ställer till det för länets kommuner. I Luleå talar prognosen om att kostnaderna för snöröjningen kan landa på mer än fem miljoner över budget och i Arvidsjaur, som upplevt något av ett rekord år när det gäller snömängder, kommer man att överskrida budgeten med närmare en miljon, 60 procent av kommunens totala vägbudget.

- Vi klarar inte att hålla budget och sommarunderhållet lär få sig en dänga på grund av den här enorma mängden snö som fallit, säger Mårten Enoksson gatuchef vid Arvidsjaurs kommun.

Det är inte själva plogningen som kostar utan det faktum att det ligger så mycket snö på marken att man måste frakt bort snön med lastbilar som gör att kostnaderna skenar.

- För oss handlar det om väldigt mycket pengar, men eftersom att budgeten läggs årsvis så beror mycket på hur det kommer att snöa sista kvartalet detta år, säger Enoksson.

Och på flera platser i länet är situationen liknande. I Boden beräknar man att dra över budgeten med cirka 1,5 miljon och nu hotas satsningarna på ökad vägstandard runt om i länet att skjutas upp. Men för Arvidsjaurs kommuns del kommer det inte att räcka med att ta pengar från sommarunderhåll.

- Nej, jag har så lite i sommarunderhåll at det inte på långa vägar kommer räcka för att täcka underskottet, så frågan är vem som kommer att betala, säger Enoksson.

David Zimmer, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".