Brandkår till Abisko och Karesuando

Räddningstjänsten i Kiruna föreslår en utökning av verksamheten. Detta sker genom att inrätta deltidsbrandkårer i både Abisko och Karesuando. Det är den ökade tillströmningen av besökare i Kiruna kommun som fått räddningstjänsten att komma med förslaget.

- På så sätt ska vi stärka och säkerställa en trygg beredskapsorganisation över kommunens hela region, säger Jan Lundmark chef för räddningstjänsten i Kiruna.

För ett par veckor sedan brann en bastu intill ett bostadshus nästan ned till grunden i Övre Soppero när inte brandbilen från år 1962 startade inför utryckningen.

Det var en kortslutning i bilens batteri som var orsaken till att den inte gick att starta. Enligt Jan Lundmark är felet åtgärdat. Men det är inte den händelsen som fött tankarna på en förstärkning av räddningstjänsten i Kirunas byar.

- Det har inte med den här händelsen att göra utan det här är någonting som vi har tittat över en lång tid. Vi måste anpassa hur våra beredskapsorganisationer ser ut, säger han.

De anställda i en deltidsbrandkår har ett annat ordinarie arbete men kan nås snabbt via en personsökare dygnet runt vid ett larm.

Nu hoppas räddningstjänsten i Kiruna att kommunpolitikerna säger ja till betala för deltidsbrandkårer i Abisko och Karesuando.

- Ja det här är någonting som vi går upp och äskar från kommunledningen, så det är ett beslut som fullmäktige får ta i slutändan. En förhoppning är att vi utökar Abisko under 2009 och Karesuando 2010 till deltidskårer, säger Jan Lundmark.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".