Polisförbundet välkomnar beslutet

Polisförbundet i Norrbotten är nöjt med Rikspolisstyrelsens beslut att inte skära ner lika hårt på antalet utbildningsplatser på polisutbildningen i Umeå. Ursprungsförslaget var att dra ner antalet platser på polisutbildningen i Umeå från 144 till 48. Nu har Rikspolisstyrelsen ändrat sig och Umeå får behålla 72 platser.

– Vi välkomnar beslutet. Det är nödvändigt med tanke på det rekryteringsbehov som finns. Det är inte bara Norrbotten som har en skrämmande åldersstruktur, det gäller även andra myndigheter och ska vi nå målet med 20 000 poliser till 2010 så är det nödvändigt, säger Björn Lundberg, ordförande Polisförbundet i Norrbotten.

I mitten av februari kom förslaget från Rikspolisstyrelsen att kraftig skära ner antalet utbildningsplaster på Polisutbildningarna i landet. På polisutbildningen i Umeå skulle antalet platser minskas från 144 till 48 stycken.

Förslaget har fått hård kritik bland annat från Polisförbundet i Norrbotten som menar att det skulle försvåra rekryteringen av nya poliser till länet.

På måndagen meddelade Rikspolisstyrelsen att man ändrat sig och höjer antalet utbildningsplaster i Umeå från 48 till 72 och det kommer även att satsas på distansutbildningar.

Björn Lundberg ordförande för Polisförbundet i Norrbotten är nöjd över att Rikspolisstyrelsen valt att ta till sig av kritiken.

– Det är positivt. Jag tror att de har lyssnat på omgivningen och den kritik som har framförts, säger han.

Pernilla Kommes, SR Norrbotten
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".