Kristina Zakrisson (s), distriktsordförande Norrbotten.

Zakrisson sågar budgeten

På tisdagen presenterades regeringens vårbudget. Inte helt oväntat stöter den på kritik. ”Det finns inga satsningar på regionalpolitiken”, säger Kristina Zakrisson, ordförande för socialdemokraterna i Norrbotten.

Det var en vårbudget med få konkreta förslag och som av ekonomiska bedömare beskrivs som försiktig, som finansministern presenterade på tisdagen. För länets del var den största nyheten redan känd. Tullen får 50 miljoner. Men Kristina Zakrisson är skeptisk.

– Det framgår inte om de kommer att satsas på tullen i framtiden och vi vet inte hur regeringen ser på Tullverkets planer att lägga ner all tullverksamhet norr om Dalälven.

Annars var det en fortsatt positiv bild av Sveriges ekonomi som finansministern målade upp. Kristina Zakrisson anser dock att det saknas satsningar regionalpolitik.

– Det är centerpartist som är näringsminister och en centerpartist som är infrastrukturminister men det kan man inte tro. Visserligen får vägarna lite mera pengar men det tar man från Banverket. Över huvudtaget är vårbudgeten väldigt mycket omfördelning, menar Zakrisson.

– Även om det går bra för Norrbotten har vi fortfarande många som är arbetslösa. Dessutom finns det branscher som söker folk, men regeringen gör inga satsningar på bristyrkesutbildningar, så att den som är arbetslös kan få ett jobb inom länet. Det kan få konsekvensen att fler tvingas flytta från Norrbotten, menar Kristina Zakrisson.

David Zimmer, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".