Pensionärer tror inte på regeringen

I regeringens vårbudget utlovas att de pensionärer som har det sämst ställt ekonomiskt får mer pengar i plånboken under hösten. PRO-pensionärerna i Gällivare demonstrerade i förra veckan mot låga pensioner genom att anmäla sig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Och de tror inte på några löften från regeringen.

Bror Wennström, ordförande i PRO i Gällivare, är kritisk.

– Man ger med den ena handen och tar dubbelt tillbaka med den andra, så det här betyder absolut ingen förbättring med den här budgeten som presenteras.

Han sätter ingen tilltro till regeringens löften.

– Nej, det tror jag definitivt inte, deras politik är inte att förbättra saker och ting för människor i utanförskap och till det utanförskapet tillhör pensionärerna, säger Bror Wennström.

Minst 1 000 kronor mer i månaden vill pensionärerna ha i statlig grundpension som kompensation för olika kostnadsökningar och för de skattelättnader som kommit löntagarna men inte pensionärerna till godo.

Anne-Marie Falck och Laila Furskog är också skeptiska till att de pensionärer som har det sämst ställt skulle få det bättre ekonomiskt.

– De har ju tagit av oss pengar och vi får betala mer skatt så det ska vara mycket innan jag tror på dem, jag se det alltså, säger Anne-Marie Falck.

– Det är en stor grupp, pensionärerna, och det är många som behöver få ett påslag på pensionen, säger Laila Fuskog.

Rune Jönsson och Hjördis Larsson ställer sig också tvivlande.

– Det blir inte nu, det blir senare och då vet man inte när senare kommer, säger Rune Jönsson.

- Jag tycker att allt blir bara sämre, allt blir dyrare och vi får mindre i börsen, men vi får hoppas på att det går vägen, säger Hjördis Larsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".