Saarivuoma kräver ersättning i Norge

Saarivuoma sameby anser att det förekommit ett flertal incidenter under mars månad som stört samebyns renskötare och betande renar. Saarivuoma sameby tar nu hjälp av en norsk advokat som ska driva Saarivuomas rättigheter på markerna på norsk sida.

En av Saarivuomas vintergrupper har under en tid haft betande renar i östra ändan av Altevann i Norge. Anledningen är snömängden och svårigheterna att hitta lämpligt vinterbete längre österut inom det normala vinterbetesområdet.

Både norska polisen och tjänstemän från Statskog har vid två tillfällen, under mars månad kört skoter bland betande renar.

- I båda fallen är det lika allvarligt när tjänstemän missbrukar sin ställning mot renskötare som i sitt dagliga arbete försöker få en utkomst av sin näring, säger Saarivuoma samebys ordförande Per Anders Nutti i ett pressmeddelande.

Nu har Saarivuoma sameby tröttnat på Norska statens fortsatta aktioner mot samebyn och tar hjälp av den norska advokatbyrån Rekve Pleym.

I ett brev till Landbruksminister Terje Riis-Johansen kräver Saarivuoma sameby, via advokaten, ersättning för rivning av rengärden och att norska staten drar tillbaka sina krav om betesavgifter och andra avgifter i samband med bortforsling av materialet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".