1 av 2
Ballonguppskjutning från Esrange i Kiruna. <br>Foto: Rymdbolaget.
2 av 2
De sista förberedelserna.

Ballong från Esrange i midnattssol

Från Mars till jorden och tillbaka. Det är temat när Institutet för rymdfysik, IRF, Rymdbolaget och Universität Bern i Schweiz bygger och skickar upp en stratosfärsballong från Rymdbolagets anläggning Esrange Space Center i Kiruna. Projektet kommer att genomföras under sommaren 2008.

Instrumentet som skickas upp i ballongen är en så kallad masspektrometer, den utvecklats för att genomföra en rad mätningar på Mars under kommande rymdfärder. Masspektrometern kommer att utprovas i jordens stratosfär, en miljö som har många likheter med förhållanden vid ytan på planeten Mars.

Uppdraget bidrar även till att bredda utbudet av ballongflygningar från Esrange. Härifrån har redan under många år erbjudits flygningar under vintertid då vindarna i stratosfären går öster ut.

Vinterflygningar innebär polarmörker vilket främjar vissa mätningar som är känsliga för störande ljus. Nu är det kommer det att kunna erbjudas samma sak under sommartid då vindarna i stratosfären går väster ut. Sommarflygningar sker under en period med midnattssol då solen kan förse experiment med förnybar energi via solpaneler, vilket ofta är nödvändigt vid långa flygningar.

Om allt går som planerat kommer ballongen med hjälp av sommarens polarvirvel att flyga på 30-40 kilometers höjd och landa någon vecka senare i Kanada eller Alaska.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".