1 av 3
Leif Pääjärvi, Gellivare bildarkiv tog emot donationen.
2 av 3
LKAB:s personaldirektör Mats Pettersson tillsammans med Leif Pääjärvi och Lotta Lagnestig, Gellivare bildarkiv.
3 av 3
Lotta Lagnestig, Gellivare bildarkiv och Mats Pettersson, LKAB.

LKAB donerar bildarkiv: "En guldgruva"

LKAB i Malmberget donerar tusentals fotografier, från sin över 100 år långa verksamhetstid, till Gellivare bildarkiv. Samtidigt skänker gruvbolaget 500 000 kronor till bildarkivet för att bilderna ska kunna tas om hand på ett betryggande sätt.

För Leif Pääjärvi vid Gellivare bildarkiv är samlingen en riktig skatt.

– Det är en stor dag för mig. Vi har fått en guldgruva att gräva i, fast det är fråga om järnmalm så är det en guldgruva, säger han med ett stort leende.

Tusentals glasplåtar, negativ och originalfotografier visar Malmbergets förändring och gruvindustrins utveckling ända från slutet av 1800-talet.

I dag finns cirka 30 000 bilder i Gellivares bildarkiv som nu fylls på med lika många. Och det ska vara möjligt för allmänheten att se de nya bilderna redan om några månader men det dröjer upp till två år innan alla bilderna har skannats in.

De 500 000 kronorna som LKAB skänker till bildarkivet behövs för att vårda bilderna.

– Utan de här pengarna hade det inte gått att ta emot bilderna för det kostar att arkivera. Syrafria kuvert och boxar och vad som hör till arkivmaterial är så otroligt dyrt, säger Leif Pääjärvi.

Mats Pettersson personaldirektör vid LKAB stod för det officiella överlämnandet av bolagets bildskatt som skedde på Malmbergets bibliotek. Även LKAB:s fortsatta bilddokumentation kommer att överföras till Gellivares bildarkiv.

– Ett huvudskäl till att vi gör det här är att vi behöver ha en kontinuitet i arkiveringen. Vi har blivit sämre i det moderna samhället, rent allmänt, på att bevara vår nutidshistoria för eftervärlden. Det är jätteviktigt att vi klarar av att gallra och sålla ut det som händer i dag. Kanske man kan läsa om det här överlämnandet av bildarkivet om 50 år. Vi kommer att fortsätta med att lämna över men formerna för det och omfattningen vet jag inte riktig ännu, säger Mats Pettersson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista