Särskolan i Luleå måste spara

Det är inte bara förskolorna i Luleå som står inför stora besparingskrav. Ännu hårdare drabbas de elever med funktionsnedsättning då särskolorna ska spara.

Enligt ett besparingsförslag som skolchefen Sture Bryggman lagt fram ska särskolan i Luleå spara 4,5 miljoner, vilket motsvarar nästan 10 procent av särskolans totala budget.

- Med så här stora besparingskrav handlar det om att se över konsekvenserna av att plocka bort personal, säger Sven- Erik Malm, särskolechef i Luleå, som har i uppdrag att göra en konsekvensbeskrivning.

Sven- Erik Malm berättar att ett minskat antal anställda får stora konsekvenser för eleverna och eftersom det blir mindre tid med varje elev kommer den individuella undervisningen kommer att försämras.

- Om vi ska göra de här besparingarna måste vi nog konstatera att vi tvingas sänka kvalitén och att vi också minskar möjligheterna att uppnå de mål vi har att följa.

Luleå kommun ligger i övre skiktet när det gäller kostnader för särskolan om man jämför med andra kommuner i landet berättar Sven- Erik Malm men tycker samtidigt att en kommun av Luleås storlek borde klara av att behålla den goda kvalitén.

- Jag är inte säker på att våra politiker förstår vad det innebär att komma med så här stora besparingskrav och jag tycker att Luleå kommun borde ha råd att ge de svagaste en bättre situation.

Konsekvensutredningen ska vara klar i slutet av maj.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".