1 av 2
Gråsäl
2 av 2
Conny Rönnkvist kustbevakningen Luleå

Gemensam kontroll av säljakt

Årets säljakt har börjat i både Sverige och Finland. Kustbevakningen som har till uppgift att kontrollera jakten kommer i år att ha ett utökat samarbete med den finska kustbevakningen vad gäller kontrollen. Jakten sker ofta ute på stora isflak där sälen håller till, och vind och strömmar kan föra isflaken över landsgränsen mellan Finland och Sverige, och göra att jägarna kommer över i ”fel” land.

Den 16:e april började årets säljakt, och kontrollen av att jakten går rätt till sköts av kustbevakningen. Det som kontrolleras är bland annat att rätt vapen och ammunition används, och att alla tillstånd är okej. Jakt på isflak och i skärgården är det som kontrolleras.

I år har Finland utökat sin kontroll av säljakt och samarbetet mellan länderna går ut på att hjälpa varandra, till exempel när jägarna kommit över i fel vatten.

-det är lite grann vindriktningen som avgör det där vart isflaken tar vägen, för gråsälen är ute i drivisen och följer dit vinden och strömmen tar dem, säger Conny Rönnkvist på kustbevakningen

I Sverige förekommer säljakt enbart som skyddsjakt av gråsäl och förra året fälldes bara hälften av tilldelningen på 40 sälar, medan den finska säljakten är större och omfattar både gråsäl och vikare. Bevakningen av jakten sker med hjälp av svävare och flygplan, och samarbetet mellan länderna är naturligt säger Conny Rönnkvist:

-det är en liten jakt, men den bedrivs på ett stort område och kan vi hjälpa varandra på något sätt så är det bra.

2008 års tilldelning av säl i Norrbotten är samma som ifjol, 40 stycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".