Hård kritik mot Sveaskog

Beslutet om nedläggning av Seskarö sågverk grundas på grovt felaktiga siffror, enligt löntagarkonsultens rapport. Det skiljer många miljoner kronor mellan Setras utredning och den som beställts av facken. Ägaren Setra vidhåller att en nedläggning av Seskarö är det ekonomiskt bästa alternativet av tre.

Företagets strukturutredning går inte att använda, uppger löntagarkonsulten Lars-Gunnar Lendenius för Dagens arbete.

Han har anlitats av facken för att se om det finns något alternativ till nedläggning av Setras sågverk på Seskarö.
 
Konsultrapporten har tittat på tio andra alternativ. Bästa valet, ekonomiskt sett, är enligt den att Seskarö blir kvar med minskad sågning och de andra tre, Rolfs, Lövholmen och Malå, anpassar sin sågning till virkestillgången.
Om Seskaröfacken tvingas välja mellan Setras tre alternativ, så föreslår konsultrapporten den där Seskarö fortsätter att såga 157 000 kubikmeter medan Rolfssågen stoppar sin sågning helt.
Löntagarkonsulten riktar också allvarlig kritik mot Setras huvudägare, statliga Sveaskog. Ibland har de vägrat svara på hans frågor, i andra fall har de gett vilseledande svar, säger Lars-Gunnar Lendenius.
Konsulten riktar också kritik mot att Rolfssågens vd och tidigare ägare har deltagit som utredare. ”Det är som att sätta bocken till trädgårdsmästare”, kommenterar Lars-Gunnar Lendenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista