Staffan Ruuth regionchef och Roger Eliasson produktchef på Exense är nöjda över att komma ut på världsmarknaden Foto: Inger Marklund

Stor internationell affär för Luleåföretag

Nyligen köpte den norska Exensekoncernen upp det Luleåbaserade IT-företaget Avantra. Nu kommer den första stora affären för det nybildade företaget i Luleå. Ett internationellt genombrott. Exense ska leverera ett komplett upphandlings- och avtalssystem till Camfil Farr, ett världsomfattande företag inom luftfilter.

Affären har föregåtts av investeringar på tio miljoner kronor av norska Exense till nya företaget i Luleå. I Luleå arbetar alla tidigare medarbetare på Avantra kvar och man söker nu nya IT-medarbetare och en del översättare och några som kan köra driften av systemet. Hur många nyanställda det blir kan företagets ledare Roger Eliasson och Staffan Ruuth inte säga i dag.

I dag har Exense (fd Avantra) i Luleå en stadig position på marknaden, framför allt för att många kommuner och landsting köper deras tjänster när de gör upphandlingar och har behov av logistik, dvs att varor kommer dit de ska.

- Exense har i dag en stark position inom inköp i Norden. Detta avtal med Camfil Farr stärker oss som en lösningsleverantör för nordiska företag med global inköpsverksamhet, säger Roger Eliasson produktchef på Exense och fd vice vd för Avantra AB.

- Avantras väg visar hur ett svenskt-norskt samarbete kan leda till en utökad marknad för nordiska företag, säger regionchef Staffan Ruuth, Exense AB.

Hos Camfil Farr menar man att val av leverantörer får mer och mer omfattande konsekvenser i deras luftreningsbransch. Därför ska man låta Exense IT-system betjäna dem.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".