Asylsökande löser bristen på arbetskraft

Bristen på arbetskraft i Malmfälten kan lösas genom att de asylsökandes kompetenser kartläggs för att matcha behovet på arbetsmarknaden. Det är ett projekt som Migrationsverket hoppas på att arbeta med i Kiruna och Gällivare.

- Det finns väldigt goda förutsättningar för ett matchningsprojekt här uppe, säger Dan Eliasson generaldirektör för Migrationsverket, vid sitt besök i Kiruna.

I Kiruna och Gällivare finns nu totalt cirka 900 asylsökande. Av dem ska 60 väljas ut till projektet för att få arbete och bostad och genom det få chansen att stanna i Sverige även om deras asylansökan avslås.

Riksdagen ska till hösten besluta om en helt ny reform som ger den här möjligheten.

- Enligt den reformen så kan alltså en person få stanna i Sverige även om han har fått avslag på sin asylansökan om man har bostad och jobb i landet. Då blir den här typen av matchningsprojekt, som medarbetarna här i Kiruna planerar, väldigt viktigt. Det blir kanske ett sätt för många människor att få stanna trots att man inte har skyddsskäl, Dan Eliasson.

Migrationsverket i Malmfälten har redan nu ett samarbete med arbetsförmedlingen som ska utvecklas för att passa ihop arbetskraftbehovet med de asylsökandes kunskaper och utbildning.

- De asylsökande får en chans att visa vad de går för helt enkelt att det finns väldigt mycket kompetens och att vi kan ta till vara på den också. Att vi vill och kan ta till vara på den kompetensen, säger Maud Lantto chef för Migrationsverket i Kiruna och Gällivare.

Men det finns ett problem. Var ska de nya malmfältsborna hitta en bostad? Redan nu lämnar asylsökande Kiruna och Gällivare trots att de vill stanna kvar men inga bostäder finns. Maud Lantto ställer sitt hopp till de lokala kommunpolitikerna.

- Vi kan inte lösa det problemet utan det hoppas vi att man gör på politisk nivå att kommunen tar tag i det här, säger hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".